Go Back
Recept Croquettas de jamón

Ingrediënten & bereiding Spaanse kroketten met Jamón

Spaanse kroketten met Jamón: een van de allerlekkerste tapas die je maar kunt bestellen. Hoe je deze lekkernij thuis maakt?
Prep Time 1 day 30 minutes
Cook Time 10 minutes
Course Borrelhapje, Tapas
Cuisine Spaans
Servings 16 personen

Ingredients
  

  • 150 gram jamón (Serano of Pata negra)
  • 1 theelepel mosterd
  • 20 gram geraspte parmezaanse kaas
  • 200 milliliter melk
  • 250 milliliter runderbouillon
  • 75 gram boter
  • 75 gram bloem
  • 3 blaadjes gelatine
  • Zout en peper naar smaak
  • Olijfolie om in te frituren
  • 5 eieren
  • 6 eetlepels bloem (mogelijk iets meer)
  • 200 gram panko (mogelijk iets meer)

Instructions
 

  • Vul een kom met koud water en doe hier de gelatineblaadjes in. Zet apart.
  • Doe de boter in een ruime steel- of kookpan en laat langzaam smelten op laag vuur.
  • Als de boter gesmolten is, doe je de bloem in de pan. Terwijl je blijft roeren, bak je de roux (bloem/boter-mengsel) 1 tot 2 minuten.
  • Meng de bouillon met de melk en voeg dit rustig aan toe aan de roux. Verruil de pollepel voor een garde en blijf kloppen tot er een glad en egaal mengsel ontstaat. Voeg de mosterd en parmezaanse kaas toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de pan van het vuur en roer er de gelatineblaadjes doorheen.
  • Snijd de jamón in kleine stukjes en roer door de roux. Giet het mengsel in een kom of ovenschaal en dek af met plasticfolie. Plaats minimaal 4 uur in de koelkast.
  • Nu is het tijd om de kroketten te maken. Maak hier een 'paneerstation' voor. Neem drie ruime kommen of diepe borden. Kluts in het ene bord de eieren, doe in bord nummer twee de bloem en in bord nummer drie de panko. Maak nu kleine langwerpige bolletjes (bitterbalformaat) van het jamónmengsel. Haal die eerst door de bloem, daarna door de ei en daarna door de panko. We gaan dubbel paneren, dus na de panko haal je de kroketten nog een keer door het ei en weer door de panko. Zo worden ze extra krokant en barsten ze minder snel. Werk met twee handen. Eén voor de natte en één voor de droge ingrediënten.
  • Zet de frituurpan aan of vul een wok met 5 centimeter olijfolie. Verwarm die naar 180 graden. Geen thermometer? Steek de steel van een houten pollepel in de olie. Zie je bubbeltjes? Dan kun je gaan frituren.
  • Frituur de kroketten +/- 5 minuten tot ze goudbruin en gaar zijn. Ze kunnen openbarsten en dat kan wat extra spetteren. Schrik niet, gewoon na afloop met een schuimspaan uit de pan halen. Laat de kroketten even uitlekken op een bord met keukenrol.
  • Serveer met aioli of gegrilde paprikamayonaise. Die laatste kun je in sommige supermarkten kant-en-klaar kopen, maar ook zelf maken door een paar lepels mayo samen met een gegrilde paprika, wat zout en peper in een blender of foodprocessor te doen.
Keyword Croquetas de jamon, Kroketten met Jamón, Spaanse kroketten, Spaanse kroketten met jamón