Rijst met kipgehakt op Thaise wijze

9.3K

Kipgehakt is een product waar niet iedereen raad mee weet. Zonde, want je kunt er juist ontzettend veel kanten mee op. Maak bijvoorbeeld dit gerecht met rijst en kipgehakt op Thaise wijze. Simpel, snel klaar en ontzettend lekker!

Zoals je laatst al hebt kunnen lezen, ben ik gek op de Thaise keuken. Dit rijstgerecht bevat heerlijke Thaise smaken en is ideaal als je niet al te lang in de keuken wilt staan. Na wat snijwerk heeft alles niet minder dan 10 minuten nodig in de wok. Dit recept voor rijst met kipgehakt op Thaise wijze is perfect voor de snelle doordeweekse maaltijd!

Van pasteitje tot rijstgerecht

Lang leve kookboeken! Ik kan er geen genoeg van krijgen. Op een vrije dag kan ik er uren in bladeren. Lekker plaatjes kijken en inspiratie opdoen. Mijn laatste aanwinst is het ‘Rosa ’s Thai Cafe‘ kookboek, geschreven door de Thaise Saiphin Moore. Inmiddels heb ik er meerdere recepten uit gekookt en ik vind het echt een aanrader voor liefhebbers van de Thaise keuken.

Terwijl ik het boek voor de eerste keer doorbladerde, wachtte ik geduldig tot het kipgehakt dat in een bak water lag eindelijk ontdooid was. Ik wilde die middag zelf dim sums maken, dus vandaar (ja dat recept krijg je binnenkort ook!). Nou had ik voor dat recept 250 gram kipgehakt nodig, maar ik had een verpakking van 500 gram. Wat te doen met de rest dus? Gelukkig bood dit kookboek de oplossing. Ik vond er een recept voor pasteitjes, waar ik eigenlijk maar de helft van de ingrediënten voor in huis had. Gelukkig ligt er altijd wel een wortel en een paprika in de groentela en ook heb ik altijd een zak diepvriesdoperwten paraat. Met een beetje freestylen kwamen er heerlijke pasteitjes op tafel. En zo kwam het idee van dit rijstgerecht naar boven.

Rijst met kipgehakt

Wij Nederlanders houden van gehakt. Van een overheerlijke gehaktbal tot een Italiaans pastagerecht. Toch blijft het vaak bij rund- en varkensgehakt. Zonde, want ook met kipgehakt kun je veel kanten op! Ik heb inmiddels behoorlijk wat recepten in m’n repetoir en die zal ik de aankomende tijd ook allemaal met jullie delen. Vandaag starten we met dit heerlijke rijstgerecht. Vol met groenten en overheerlijke Thaise smaken. Lees snel verder voor het recept.

Ingrediënten & bereiding rijst met kipgehakt op Thaise wijze

Met kipgehakt kun je veel kanten op. In dit gerecht staat dit heerlijke product centraal. De Thaise smaken maken er een waar feestje van.
Servings 2 personen
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes

Ingredients

  • 250 gram kipgehakt
  • 3 tenen knoflook
  • 1 rood rawit pepertje (ook wel bekend als Birds Eye Chili)
  • 150 gram doperwten (diepvries)
  • 1 rode puntpaprika
  • 1 ui
  • 3 kaffir limoenblaadjes (te koop bij de toko)
  • 1 kleine wortel
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1 eetlepel soja saus
  • 1 kleine eetlepel ketjap manis
  • 1 1/2 theelepel suiker
  • 1 theelepel vissaus
  • 1 koffiekopje rijst (+/- 150 gram)
  • Snuf zout en witte peper
  • 2 lente-uitjes
  • 2 eetlepels gebakken sjalotjes (toko, ook te vervangen door gebakken uitjes)

Instructions

  • Zet een pan water op het vuur. Zodra het water kookt, kook je de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik gebruik voor twee personen altijd 1 koffiekopje tot aan de rand gevuld met rijst. Mijn persoonlijke rijstfavorieten zijn Pandan en Jasmijn.
  • Maak de wortel en paprika schoon en snijd beide in kleine blokjes. Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Snijd het rawit pepertje fijn. Let op: deze is behoorlijk pittig! Je kunt eventueel de zaadjes verwijderen of maar een half pepertje toevoegen. Niet zo'n fan van pittig eten? Laat het pepertje dan weg of vervang deze door een milde, Spaanse rode peper.
  • Verwijder het steeltje van de kaffir lime blaadjes. Je kunt ze eruit trekken, maar zelf vouw ik de blaadjes altijd dubbel en snijd ik het harde steeltje eruit. Hak de blaadjes zo fijn mogelijk.
  • Zet een wok of grote koekenpan op het vuur. Verhit hierin 2 eetlepels olie en laat de pan goed heet worden. Doe het kipgehakt erbij en bak dit in 1 tot 2 minuten goudbruin en gaar. Voeg nu de knoflook, kaffir lime en peper toe en roer even.
  • Doe de rest van de groenten in de pan en wok 1 minuut mee.
  • Voeg nu de oestersaus, sojasaus, ketjap manis, vissaus en suiker toe. Zet het vuur lager en roer het mengsel goed door. Bak onder af en toe roeren nog een paar minuten mee, zodat de saus een beetje indikt wordt opgenomen door de kip en de groenten.
  • Serveer het wokgerecht met witte rijst, fijngehakte bosui en gebakken sjalotjes
Course: Diner, Hoofdgerecht
Cuisine: Thailand
Keyword: kipgehakt, recept, rijst, Thailand

Kaffir lime… Wat!?

Toen ik jaren geleden mijn eerste currypasta zelf maakte, ontdekte ik de overheerlijke smaak van kaffir lime. Het blad van deze plant wordt gebruikt in veel Aziatische gerechten en heeft een specifieke, aromatische smaak. Kaffir lime bladeren kun je gewoon bij de toko kopen. Er is een verse en een gedroogde variant. Ideaal van de verse variant is dat je deze goed kunt invriezen. Ik koop mijn limoenbladeren eigenlijk altijd uit de diepvries. Blijft diepgevroren jaren goed!

Maar niet alleen met het blad kun je koken. Ook de limoentjes zijn onderdeel van veel gerechten. Niet elke toko heeft ze in de aanbieding, maar de grotere vaak wel. Het sap is vrij bitter, maar in sommige gerechten een echte smaakmaker. De schil wordt onder andere gebruikt bij het maken van currypasta voor Panang curry.

Heb jij dit recept gekookt? Ik ben benieuwd of je het lekker vond! Laat je het me weten? 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.