Go Back
Spaans recept crème caramel

Ingrediënten & bereiding crème caramel

Een crème caramel is een Spaans toetje dat je in de oven bereidt. Eerst maak je een karamel, vervolgens de custard en dit laat je in de oven garen. Paar uur opstijven in de koelkast en genieten maar!
Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes
Course Dessert, Toetje
Cuisine Spaans
Servings 6 personen

Ingredients
  

  • 1/2 vanillestokje
  • 375 milliliter melk
  • 50 milliliter slagroom
  • 1 ei
  • 3 eidooiers
  • 170 gram suiker
  • 4 eetlepels water
  • Rasp van een halve citroen
  • Optioneel: verse aardbeien

Instructions
 

  • Maak eerst de karamel. Doe hiervoor 100 gram suiker samen met 4 eetlepels water in een steelpan. Zet deze op de kleinste pit en verwarm het mengsel rustig. Zodra het de suiker gesmolten is en begint te bubbelen is het zaak om erbij te blijven. Ga niet roeren, maar beweeg alleen af en toe even met de pan. Er ontstaat langzaam een karamel. Let op: hoe donkerder, hoe bitterder. Dit is dus echt persoonlijke voorkeur. Ik ga zelf voor een mooie lichtbruine kleur.
  • Pak nu 6 ramikens met elk een inhoud van zo'n 100 ml. Ramikens zij ovenvaste schaaltjes en echt super handig om te hebben. Doe in elk zo'n 1,5 lepel karamel. Let op je handen, want dit is echt ontzettend heet! Zet de schaaltjes apart. Denk niet dat ze barsten, de karamel wordt hard en maakt een beetje een zingend/barstend geluid. Er gebeurt echt niks met de schaaltjes! Vul de pan met koud water en laat even staan. Zo krijg je 'm straks makkelijk schoon.
  • Doe de melk samen met de slagroom en de rest van de suiker in een schone pan. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het vanillestokje en de citroenrasp in de pan. Verwarm het mengsel rustig tot de suiker gesmolten is en de melk bijna kookt.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden. Klop ondertussen het ei met de eierdooiers tot een glad mengsel in een grote kom. Zodra de melk op temperatuur is, giet je die er langzaam bij terwijl je goed klopt met een garde. Belangrijk om dit echt gelijktijdig te doen, je wilt immers geen roerei. Giet het mengsel door een zeef in een schenkkan om eventuele klontjes op te vangen.
  • Zet de ramikens in een grote ovenschaal en giet ze tot ongeveer 1 cm onder de rand vol met de custard. Giet kokend water in de ovenschaal tot ongeveer 2 cm onder de rand. Schuif de ovenschaal voorzichtig in de oven en laat 30 minuten garen.
  • Als de timer is gegaan, haal je de ovenschaal uit de oven. Laat iets afkoelen en haal nu de schaaltjes uit het water. Laat op kamertemperatuur komen en dek ze daarna af met plasticfolie. Zet de schaaltjes minimaal 3 uur in de koelkast.
Keyword Crème caramel, Dessert, Spaans recept, Spaans toetje, Toetje