Crème caramel (Flan Clásico): een geweldig Spaans toetje

3.5K

Crème caramel, ook wel Flan Clásico, is een geweldig Spaans toetje dat absoluut niet mag ontbreken tijdens een zelf georganiseerde tapasavond. Het dessert is te vergelijken met de Franse crème brûlée, maar dan met een karamelsaus in plaats van het krokante suikerlaagje. Helemaal lekker met wat verse aardbeien die nu volop verkrijgbaar zijn. Het fijne aan dit recept voor crème caramel is dat je het eenvoudig een dag of zelfs twee dagen van tevoren kunt maken. Benieuwd hoe en wat je er allemaal voor nodig hebt? Je leest het in dit blog.

Lieve mensen, als je nog nooit een crème caramel gegeten hebt, dan is dit absoluut het moment. Ik ben niet zo’n dessertqueen, dus bij mij is alles altijd makkelijk én snel klaar. Dat geldt ook absoluut voor dit recept voor crème caramel. Dus, organiseer je binnenkort een tapasavond? Haal de ingrediënten dan maar snel in huis.

Ingrediënten & bereiding crème caramel

Een crème caramel is een Spaans toetje dat je in de oven bereidt. Eerst maak je een karamel, vervolgens de custard en dit laat je in de oven garen. Paar uur opstijven in de koelkast en genieten maar!
Servings 6 personen
Prep Time 20 minutes
Cook Time 30 minutes

Ingredients

  • 1/2 vanillestokje
  • 375 milliliter melk
  • 50 milliliter slagroom
  • 1 ei
  • 3 eidooiers
  • 170 gram suiker
  • 4 eetlepels water
  • Rasp van een halve citroen
  • Optioneel: verse aardbeien

Instructions

  • Maak eerst de karamel. Doe hiervoor 100 gram suiker samen met 4 eetlepels water in een steelpan. Zet deze op de kleinste pit en verwarm het mengsel rustig. Zodra het de suiker gesmolten is en begint te bubbelen is het zaak om erbij te blijven. Ga niet roeren, maar beweeg alleen af en toe even met de pan. Er ontstaat langzaam een karamel. Let op: hoe donkerder, hoe bitterder. Dit is dus echt persoonlijke voorkeur. Ik ga zelf voor een mooie lichtbruine kleur.
  • Pak nu 6 ramikens met elk een inhoud van zo'n 100 ml. Ramikens zij ovenvaste schaaltjes en echt super handig om te hebben. Doe in elk zo'n 1,5 lepel karamel. Let op je handen, want dit is echt ontzettend heet! Zet de schaaltjes apart. Denk niet dat ze barsten, de karamel wordt hard en maakt een beetje een zingend/barstend geluid. Er gebeurt echt niks met de schaaltjes! Vul de pan met koud water en laat even staan. Zo krijg je 'm straks makkelijk schoon.
  • Doe de melk samen met de slagroom en de rest van de suiker in een schone pan. Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Doe dit samen met het vanillestokje en de citroenrasp in de pan. Verwarm het mengsel rustig tot de suiker gesmolten is en de melk bijna kookt.
  • Verwarm de oven voor op 150 graden. Klop ondertussen het ei met de eierdooiers tot een glad mengsel in een grote kom. Zodra de melk op temperatuur is, giet je die er langzaam bij terwijl je goed klopt met een garde. Belangrijk om dit echt gelijktijdig te doen, je wilt immers geen roerei. Giet het mengsel door een zeef in een schenkkan om eventuele klontjes op te vangen.
  • Zet de ramikens in een grote ovenschaal en giet ze tot ongeveer 1 cm onder de rand vol met de custard. Giet kokend water in de ovenschaal tot ongeveer 2 cm onder de rand. Schuif de ovenschaal voorzichtig in de oven en laat 30 minuten garen.
  • Als de timer is gegaan, haal je de ovenschaal uit de oven. Laat iets afkoelen en haal nu de schaaltjes uit het water. Laat op kamertemperatuur komen en dek ze daarna af met plasticfolie. Zet de schaaltjes minimaal 3 uur in de koelkast.
Course: Dessert, Toetje
Cuisine: Spaans
Keyword: Crème caramel, Dessert, Spaans recept, Spaans toetje, Toetje

Tips bij dit recept voor crème caramel

Uiteraard, zoals je van me gewend bent, deel ik nog een aantal handige tips met je voor het zelf maken van crème caramel. Lees ze goed door, dan weet ik zeker dat er niks mis kan gaan!

  • Kun je crème caramel van tevoren maken? Het antwoord op die vraag is ja. Ze blijven in de koelkast zeker drie dagen goed. Wel goed af laten koelen en afdekken met plasticfolie.
  • Het serveren van de toetjes is super simpel. Met een scherp mesje ga je even langs de randjes. Bord op het schaaltje, omdraaien en het schaaltje omhoog tillen. Soms moet je een beetje wiebelen om de puddinkjes eruit te krijgen.
  • Ik vind het altijd lekker om iets fris te serveren bij een zoet dessert. Bijvoorbeeld vers fruit zoals aardbeien. Maakt de toetjes nóg lekkerder!

Gek op Spanje

Als je al een aantal recepten op mijn website hebt gelezen of gemaakt, dan weet je dat ik een ontzettende fan ben van de Aziatische keuken. Maar wat je misschien nog niet wist is dat Niels en ik allebei gek zijn op Spanje. Het landschap, het eten, de mensen, de cultuur… Wat een heerlijk land! Helaas zijn we er door corona al zo’n twee jaar niet geweest, maar anders komen we er zelfs meerdere keren per jaar. Mijn familie woont in het zuiden, in Isla Canela / Ayamonte, vlakbij de grens met Portugal. Ze verhuren daar appartementen en hebben een geweldige strandtent, Chiringuito La Sonrisa.

Gelukkig hebben we eindelijk de volgende reis ernaartoe kunnen plannen. Halverwege oktober pas, omdat we net een huis hebben gekocht, maar de datum staat en de tickets zijn geboekt. Als we weer terug zijn deel ik, net zoals ik voor Chablis heb gedaan, al mijn tips voor lekkere eettentjes met je. Can’t wait!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.