Overheerlijke Dahl met zoete aardappel, spinazie en puntpaprika

3K

Ik ben dol op de Aziatische keuken, al moet ik wel eerlijk toegeven dat je me het minst blij maakt met Indiase gerechten. Op een paar na dan en daar hoort zeker dit recept voor Dahl met zoete aardappel, spinazie en puntpaprika bij. Een soort volle groentensoep bomvol smaak. Absoluut een van m’n favoriete vegetarische gerechten. Ik had ooit een bepaalde variant in m’n Hello Fresh periode en die heb ik naar eigen smaak ge-update. Deze Dahl is bij ons thuis een favoriete maaltijd voor doordeweeks. Benieuwd hoe je het maakt?

Dahl, zeg ‘daal’, is een gerecht uit de Indiase keuken dat traditioneel wordt gemaakt met peulvruchten als gedroogde linzen, erwten of bonen. Die worden vervolgens met wat specerijen tot een soort dikke soep of brij gekookt. Ik heb het gerecht opgepimpt met zoete aardappel, spinazie en puntpaprika. Afgetopt met goddelijk mengsel van geroosterde pompoen- en pijnboompitten, limoensap- en rasp. Dit recept voor Dahl is ontzettend voedzaam en zit vol met goede dingen waar je lichaam blij van wordt.

Ingrediënten & bereiding Dahl

Indonesische Dahl met zoete aardappel, puntpaprika en spinazie. Een kruidige soep of stoof, volledig vegetarisch en ideaal als doordeweekse maaltijd.
Servings 2 personen
Prep Time 15 minutes
Cook Time 30 minutes

Ingredients

  • 2 zoete aardappels (+/- 400 gram totaal)
  • 1 witte ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 puntpaprika
  • 100 gram gele linzen
  • 300 gram spinazie
  • 300 milliliter kokosmelk
  • 400 milliliter groentebouillon
  • 2 cm verse gember
  • 1 theelepel kerrie madras
  • 1/4 theelepel chilivlokken (of minder, naar smaak)
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 1 limoen
  • 1 eetlepel pompoenpitten
  • 1 theelepel pijnboompitten
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel fijngehakte peterselie
  • zout en peper
  • 2 stuks naanbrood (die met knoflook en koriander is het lekkerst!)

Instructions

  • Snipper de ui, hak de knoflook fijn en snijd de paprika in kleine stukjes. Rasp de gember of snijd heel fijn. Snijd de zoete aardappel in dobbelsteentjes van ongeveer 1×1 cm.
  • Zet een stoofpan op middelhoog vuur en verhit hierin de olie. Bak de ui samen met de knoflook en gember glazig. Doe dan de paprika in de pan en bak twee minuten mee. Voeg tot slot de zoete aardappel, linzen en specerijen (kerrie, chilivlokken en paprikapoeder) toe en roer alles goed door.
  • Doe nu de bouillon en de kokosmelk in de pan, roer alles goed door en laat het geheel 20 tot 30 minuten op laag vuur stoven. Roer regelmatig over de bodem van de pan.
  • Verwarm de oven ondertussen voor op 200 graden en bak hierin de naanbroden in de laatste 5 – 7 minuten van de kooktijd af.
  • Rooster de pompoen- en zonnebloempitten in een droge pan. Doe in een schaaltje en voeg de peterselie, en de rasp en het sap van een halve limoen toe. De andere helft van de limoen serveer je los bij de Dahl.
  • Als de linzen zacht genoeg zijn en de zoete aardappel gaar, voeg je de spinazie toe. Dat lijkt in eerste instantie heel veel, maar spinazie slinkt. Laat nog even kort meepruttelen. Proef of de soep/stoof goed op smaak is en voeg als dat nodig is nog wat zout en peper toe.
Course: Hoofdgerecht
Cuisine: Indian
Keyword: Dahl, Indiase keuken, Puntpaprika, Spinazie, Zoete aardappel

Tips bij dit recept voor Dahl

Mijn recept voor Indiase Dahl met zoete aardappel, spinazie en puntpaprika is helemaal niet moeilijk om te maken. Het is een kwestie van wat groenten snijden, even aanbakken en daarna alles lekker laten stoven. Om het bij jou thuis ook tot een succes te maken, heb ik een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet.

  • Deze Dahl lijkt een beetje op een soep. Wil je een iets dikkere substantie? Zet het vuur iets hoger en laat het vocht wat meer inkoken. Roer wel regelmatig, zodat er geen zwarte situatie op de bodem van de pan ontstaat. Zelf vind ik het soeperige juist lekker. Perfect om met je naanbrood in te dopen.
  • Ik weet dat er best wel wat vragen zijn over het wel of niet nog een keer opwarmen van spinazie. De porties van dit recept zijn vrij ruim. Je kunt er denk ik wel met 3 tot 4 personen met een normale trek van eten. Zeker als je er naanbrood bij serveert. Nou zijn wij thuis met z’n tweetjes en eet ik graag een soepje als lunch. Ik laat de pan iets afkoelen en zet ‘m dan meteen in de koelkast. De volgende dag kun je er dan nog prima mee lunchen. Verwarm het gerecht alleen geen derde keer.
  • Het mengsel van pompoen- en pijnboompitten met limoen zorgt voor een heerlijk frisse crunch in het gerecht. Heb je dit niet in huis? Vervang het door een lepel yoghurt toe te voegen als je de borden serveert.

Meer vegetarische gerechten

Ik probeer de laatste jaren steeds bewuster met eten om te gaan. Minder weggooien, creatief koken met restjes, producten uit het seizoen, vlees van de slager en een paar keer per week vegetarisch eten. Wij zijn hier thuis absoluut fan van een goed stuk vlees, maar het hoeft wat mij betreft niet meer elke dag. En geloof me, als je een vegetarisch gerecht spannend maakt met krachtige smaken, dan weet ook de grootste vleeseter het te waarderen. Denk je nu ‘Ja Flo, maar dat zeggen er wel meer…’? Eens, maar het bewijs zit elke avond bij me aan tafel. Inmiddels heb ik ook al best wat vegetarische gerechten op m’n website staan. Van doordeweekse maaltijd tot borrelhapjes en zelfs een voorgerecht. Bekijk hier al m’n vegetarische recepten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.