De supermarkt staat vol met muesli’s, Granola en allerlei andere ontbijtgranen. Lekker makkelijk, maar vaak bomvol onnodige suikers. Nou ben ik echt geen gezondheidsfreak die overal op let, maar ik ben niet zo’n fan van al die onnodige ongein. Al jaren maak ik zelf Granola. Super simpel, met veel minder suiker, krokant en ook nog eens ontzettend lekker!
Dit recept voor Granola bevat een handjevol ingrediënten en is ontzettend makkelijk te maken. Als ik zelf toe ben aan een nieuwe voorraad, maak ik dit meestal voordat ik aan het avondeten begin. Terwijl de Granola in de oven staat, tover ik een heerlijke avondmaaltijd op tafel. Een win-winsituatie dus!
Ingrediënten & bereiding Granola
Ingredients
- 250 gram havermout (fijne vlokken)
- 100 gram amandelen (ongebrand en ongezouten)
- 75 gram pompoenpitten
- 1,5 theelepel koekkruiden of kaneel
- 2 ruime theelepels kokosolie
- 1,5 eetlepel honing
Instructions
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Pak een bakplaad en bekleed deze met bakpapier.
- Weeg alle ingrediënten af en doe die op de bakplaat.
- Kneed alles goed door met je handen. Een beetje alsof je een kruimeldeeg maakt. Je kunt daarna je handen wassen met zeep, maar zelf vind ik afspoelen met warm water ook prima. De kokosolie en honing maken je handen zo zacht!
- Verspreid het mengsel over de hele bakplaat. Zet deze in de oven en bak de Granola in 15 tot 20 minuten goudbruin en knapperig. Belangrijk is dat je het mengsel iedere 5 minuten even omschept met een spatel. Zo zorg je voor een gelijkmatige garing.
- Laat de Granola helemaal afkoelen en bewaar in een luchtdichte bak of in zo'n leuke glazen wekpot. Serveer met je favoriete yoghurt en wat vers fruit.
Variëren met de ingrediënten
Dit recept vormt een prima basis voor de lekkerste Granola’s. Wat de ingrediënten betreft kun je eindeloos variëren. Kijk gewoon naar wat jij lekker vindt! Voeg bijvoorbeeld een andere notensoort en wat grof geraspte kokos toe of laat de Granola helemaal afkoelen en meng er op het laatst wat fijngehakte pure chocolade of gedroogd fruit doorheen. Het ontbijt is de eerste maaltijd van de dag en daar mag je best een klein feestje van maken. Zo lang het maar een beetje gezond blijft!
Hoe lang blijft zelfgemaakte Granola goed?
Zoals je in het recept al hebt kunnen lezen, is zelf Granola maken helemaal niet moeilijk. Om er zo lang mogelijk van te genieten, moet je wel met een aantal dingen rekening houden. Ik geef je een paar tips.
- Laat de Granola helemaal afkoelen. Doe je dit niet, dan krijg je al snel een taai en niet knapperig mengsel.
- Bewaar het eindresultaat in een luchtdichte verpakking. Zelf gebruik ik altijd zo’n leuke wekpot.
- Afhankelijk van de hoeveelheden die je gebruikt, kun je met dit recept prima 2 tot 3 weken ontbijten.
- Veel mensen hebben wisselende ontbijtbehoeftes. De ene keer is het yoghurt met vers fruit en ontbijtgranen, de andere keer is het een broodje of een omelet. Uiteraard kan ik me hier helemaal in vinden. Daarom blijft de pot met Granola soms ook rustig een paar weken op de plank staan. Is ‘ie daarna net zo lekker? Zeker! Maar ik raad je wel aan om de complete voorraad binnen 2 maanden te nuttigen.
Heb jij dit recept gemaakt? Ik ben benieuwd wat je er van vindt!