Geglaceerde worteltjes met balsamico

3.3K

Deze geglaceerde worteltjes met balsamico zijn ideaal als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd. Niet alleen doordeweeks, maar ook als je zin hebt om je even helemaal uit te sloven. Ze smaken niet alleen heerlijk bij rundvlees, maar ook bij kip, vis of een vegetarische maaltijd.

Dit recept voor gegrilde worteltjes met balsamico is helemaal niet moeilijk, je hebt er alleen een beetje geduld voor nodig. Maar je weet wat ze zeggen: geduld is een schone zaak! En eerlijk is eerlijk, deze worteltjes zijn het wachten meer dan waard!

Geglaceerde worteltjes met balsamico en…

Ik ben fan van de kookboeken van Jamie Oliver. De basis van dit recept is afkomstig uit zijn kookboek ‘Jamie kookt Italië’. Een geweldig boek vol met heerlijke recepten. Regelmatig blader ik het door om inspiratie op te doen voor mijn gerechten. Voor dit gerecht kun je gewone, oranje worteltjes voor gebruiken, maar voor extra kleur is het aan te raden om te kiezen voor een wortelmix (te koop bij allerlei supermarkten!). In mijn recept heb ik Beemster oerwortels gebruikt. Een heerlijke wortelsoort met een mix van paarse en oranje kleuren. De pijnboompitjes en rozijnen maken het gerecht helemaal af. Lees snel verder voor het recept.

Ingrediënten & bereiding geglaceerde worteltjes met balsamico

Ben je op zoek naar een heerlijk bijgerecht voor bij de hoofdmaaltijd? Maak deze overheerlijke geglaceerde worteltjes met balsamico. Makkelijk, snel klaar en heel erg lekker!
Servings 2 personen
Prep Time 10 minutes
Cook Time 45 minutes

Ingredients

  • 500 gram wortels (ik gebruikte in dit recept oerwortels, maar eigenlijk is elke soort prima)
  • 50 gram rozijnen
  • 20 gram pijnboompitten
  • 1 rode ui
  • 1 teen knoflook
  • chilivlokken (naar smaak)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel honing
  • 1,5 eetlepel balsamico azijn
  • 1 koffiekopje water
  • Zout en peper naar smaak

Instructions

  • Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Maak de wortels schoon en snijd ze in kleinere stukjes van ongeveer 1 bij 5 cm.
  • Zet een grote koekenpan op laag tot middelhoog vuur. Verhit de olie en bak de ui en knoflook glazig.
  • Doe nu de wortel, rozijnen, pijnboompitten en chilivlokken in de pan. Breng op smaak met zout en peper. Bak ongeveer 5 minuten onder af en toe roeren. Voeg vervolgens een kopje water toe en zet het vuur iets hoger.
  • Laat het water helemaal opnemen door de worteltjes. Zodra dit het geval is, zet je het vuur weer iets lager. Bak de worteltjes nog ongeveer 15 minuten op laag/middelhoog vuur. Blijf roeren!
  • Als de worteltjes gaar zijn, voeg je de honing en de balsamico toe. Zet het vuur hoog en laat het geheel heerlijk karameliseren.
  • Serveer de worteltjes in een gezellig schaaltje.
Course: Bijgerecht
Keyword: Bijgerecht, Groenten, Wortel

Tips van Flo voor het bereiden van geglaceerde worteltjes

  • Worteltjes op deze manier bereiden kost tijd. Met dit recept ben je al snel 45 minuten tot een uur bezig. Om het proces iets sneller te laten gaan, heb ik de worteltjes kleiner gesneden. Daarnaast heb ik een kopje water toegevoegd.
  • Blijf in de buurt. Je moet af en toe roeren, zodat de ingrediënten niet aanbranden. Terwijl dit gerecht op het vuur staat, kun je alvast andere voorbereidingen voor het diner treffen.
  • Niet zo’n fan van pittig eten? Je kunt de chilivlokken ook weglaten of er maar een klein snufje van gebruiken.
  • Door het vuur op het laatst weer hoog te zetten, karameliseren de honing en balsamico. Nog een extra smaakdimensie!

Serveertip: combineer de worteltjes met ovenaardappeltjes

Laatst heb ik een heerlijk recept gepubliceerd voor ovenaardappeltjes met rozemarijn, knoflook en vadouvankruiden. Vooral dat laatste ingrediënt geeft dit bijgerecht een extra smaakdimensie. Organiseer je een dinertje voor vrienden of familie? Dan is mijn tip om beide bijgerechten met elkaar te combineren. Dan heb je twee toppertjes op tafel staan, waar je je gasten ontzettend blij mee maakt! Het recept voor de ovenaardappeltjes vind je hier.

Heb jij dit recept voor geglaceerde worteltjes met balsamico gemaakt? Ik ben benieuwd naar je mening! ?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.