Recept voor stoofappeltjes met rode port

10.8K

Stoofperen kennen we allemaal wel. Maar heb je ook al eens van stoofappeltjes gehoord? Ik niet, tot ik afgelopen weekend bij een lokale boerin m’n groenten kocht. Naast die goddelijke Beemster Valery aardappeltjes had ze ook groenten én stoofappeltjes. Ik ben er meteen mee aan de slag gegaan en het resultaat is top. Dit recept voor stoofappeltjes deel ik daarom graag met je!

Stoofappels of stoofappeltjes zijn veel minder bekend dan stoofperen. Zonde, want ik denk dat ik ze misschien nog wel lekkerder vindt! Er schijnen verschillende soorten te zijn (o.a. Ermgaard, Grauwe Holaart en Zoete Princesse Noble), ik durf je niet te zeggen welke ik had. Ze waren vrij klein en rauw knetterhard. Je kunt ze onder andere kopen bij locale boeren, op de markt en aan de weg. En dan stap 2: een recept voor stoofappeltjes. Op internet zijn die er niet echt. Ik besloot voor ingrediënten te kiezen die ik ook voor stoofperen gebruik. Het resultaat is fantastisch.

4 from 1 vote

Recept stoofappeltjes met rode port

Stoofappeltjes, heb jij er wel eens van gehoord? Als je ze tegenkomt, koop ze dan! Wat mij betreft lekkerder dan stoofperen!
Servings 4 personen
Prep Time 30 minutes
Cook Time 1 hour 45 minutes

Ingredients

  • 1 kilo stoofappeltjes
  • 1 vanillestokje
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 2 steranijs
  • 500 milliliter rode port
  • 400 milliliter water
  • 3 eetlepels lichtbruine basterdsuiker
  • zest van een halve citroen

Instructions

  • Schil de appeltjes, snijd ze in vieren en verwijder het klokhuis. De appeltjes verkleuren snel oranje, maar maak je geen zorgen dit is helemaal niet erg. Wel worden je vingers wat oranje van het schillen.
  • Halveer het vanillestokje en schraap het merg eruit. Pak nu een grote pan met deksel. Doe alle ingrediënten in de pan en zet deze op het vuur. Zodra het kookt, zet je het vuur laag. Laat 1,5 uur stoven of tot de appeltjes zacht genoeg zijn. Stoof ze zeker niet te lang, je wilt geen appelmoes maken! Tussendoor even proeven en testen kan geen kwaad.
  • Pak een grote kom en zet daarboven een vergiet. Giet de appeltjes af boven de kom. Giet het vocht weer terug in de pan en laat inkoken tot de hoeveelheid gehalveerd is. Doe de appeltjes in de kom en vis ondertussen het vanillestokje, kaneelstokje, de citroenzest en steranijs eruit.
  • Als de vloeistof is ingekookt, giet je deze over de appeltjes. Binden met maizena kan, maar vind ik niet nodig. Hoe verleidelijk het ook is, zet de stoofappeltjes nu een nacht in de koelkast, zodat de smaken nog beter in elkaar trekken en het vocht iets indikt.
Course: Bijgerecht, Dessert
Keyword: Bijgerecht, Dessert, Stoofappels, Stoofappeltjes

Tips en bewaaradvies bij dit stoofappeltjes recept

Kun je stoofappeltjes na het koken makkelijk bewaren? Het antwoord is ja. Omdat het schillen echt een hele klus is, wil ik je aanraden meteen een grote hoeveelheid te maken. Stoofappeltjes blijven zeker 5 dagen goed in de koelkast, mits je ze goed afgesloten bewaard. Wil je er elke dag van genieten? Gebruik dan altijd een schone lepel om ze te serveren en niet die ene die je net in je mond hebt gestopt. Daarnaast kun je dit recept voor stoofappeltjes ook makkelijk invriezen. Als je dat in van die plastic ziploc zakjes doet, dan kun je ze gemakkelijk en snel ontdooien door het goed afgesloten zakje in een ruime bak met koud water te leggen.

Experimenteren met stoofappeltjes

Er gaat bij mijn ouders thuis geen kerst voorbij zonder stoofperen. En niet alleen kerst, maar ook veel andere herfstachtige of winterse etentjes worden begeleid door deze lekkernij. Ook zelf maak ik ze graag. Al moet ik bekennen dat ik sinds kort ook een nieuwe favoriet heb: stoofappeltjes. Ik zag er laatst al iemand naar vragen in de dorpsgroep op Facebook. Toen ik ze tegenkwam moest ik het natuurlijk ook zelf proberen. Uiteraard heb ik een beetje geëxperimenteerd met het recept. Het merendeel heb ik gestoofd, een aantal heb ik in de oven gestopt. Dat laatste wil ik je afraden. Hoewel de saus de lekkerste stroop ever wordt, blijven de appeltjes hard en droog. Geen succes.

Dessert: stoofappeltjes met vanille-ijs

Stoofappeltjes zijn niet alleen een prima begeleider van een gezellig etentje. Je kunt ze ook prima serveren als dessert. Bijvoorbeeld met vanillevla, maar nog beter met vanille-ijs en slagroom. Als ze nog een beetje warm zijn is het helemaal goddelijk. Wedden dat je hier al je gasten blij mee maakt?!

Ook lekker: pruimencompote met vanille-ijs

Join the Conversation

  1. 4 stars
    Moet je ze eigenlijk wel schillen, die stoofappeltjes? Want dat is inderdaad nogal een vervelend karwei. Ik heb een appelboor gebruikt en ze daarna in vieren gesneden. Met schil en al in de crockpot met een flesje kriekenbier, honing, tijm en een kruidnagel. Dan heb je meteen een lekkere jus. Voor bij (eventueel) aardappelen, die ik overigens ook nooit schil. Afborstelen onder de kraan is voldoende.
    Leuk dat jij ook stoofappeltjes hebt ontdekt!

    1. Ik heb ze wel geschild en het uiteindelijke resultaat was top, maar inderdaad: echt een rotklus! Dit van jou klinkt ook top, dankjewel voor het delen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.