Gevulde eieren op z’n Aziatisch

2.5K

Gevulde eieren, wie is er nou niet dol op? Het is zo’n heerlijk oer-Hollands hapje dat nog altijd op veel feestjes en verjaardagen geserveerd wordt. Maar wist je dat gevulde eieren op z’n Aziatisch nog 100 keer lekkerder zijn? Zo anders dan de traditionele variant, maar echt meer dan de moeite waard om eens te maken en uit te proberen. En nog beter: dit recept voor gevulde eieren op z’n Aziatisch kun je ook maken zonder ritje naar de toko!

Ik ben gek op de Aziatische keuken. Thais, Chinees, Vietnamees, Japans… Je kunt me er elke dag blij mee maken. Inmiddels heb ik een mooie verzameling Aziatische kookboeken in de kast staan, volg ik een aantal groepen op Facebook en kijk ik bijna dagelijks naar de video’s van oud Masterchef Australië deelneemster Marion Grasby. Dit recept voor Aziatisch gevulde eieren is geïnspireerd op een van haar video’s en ik wil het je absoluut niet onthouden.

Ingrediënten & bereiding gevulde eieren op z’n Aziatisch

Een heerlijk borrelhapje, maar net even anders dan de standaard variant: gevulde eieren op z'n Aziatisch. Met in sojasaus en mirin gemarineerde eieren, gevuld met een pittige, romige eigeelcrème.
Servings 20 personen (of 10 bij ieder 2)
Prep Time 2 hours 30 minutes
Cook Time 20 minutes

Ingredients

  • 10 eieren
  • 200 milliliter sojasaus (Ik gebruik Thaise sojasaus, maar een Japanse is ook prima!)
  • 100 milliliter mirin
  • 3 cm gember in dunne plakken
  • 3 eetlepels mayonaise
  • 1 eetlepel Siracha chilisaus (of meer als je van pittig houdt)
  • 1 eetlepel Krokant gebakken uitjes of sjalotjes
  • snuf chilivlokken en chilipoeder
  • paar sprieten bieslook

Instructions

  • Kook de eieren hardgekookt. Ik doe ze altijd vanuit de koelkast in een pan met koud water. Die zet ik op het vuur en zodra het water kookt, zet ik een timer voor 8 minuten. Zodra die gaat, giet ik het water af en spoel ik de eieren koud.
  • Maak ondertussen de marinade voor de eieren. Doe sojasaus, mirin, gember en steranijs in een steelpan. Zet die op het vuur en breng aan de kook. Laat 3 minuten pruttelen en haal dan van het vuur. De marinade moet minimaal op kamertemperatuur zijn voordat je deze bij de eieren giet. Dus laat even afkoelen in de koelkast.
  • Doe de eieren in een ovenschaal op ziplock zak. Voeg de marinade toe, inclusief de steranijs en gember en laat minimaal twee uur marineren in de koelkast. Hussel af en toe om.
  • Snijd de eieren doormidden en verwijder het eigeel. Voor het mooiste effect doe je dit met een scherp mes dat je na elk ei even afveegt aan een stukje keukenrol. Leg de eieren op een bord dat je met wat vellen keukenrol bedekt en doe het eigeel in een kom.
  • Prak het eigeel fijn met een vork en roer er de mayonaise en siracha doorheen. Voor een super glad mengsel zet je er nu nog even de staafmixer op, maar dat hoeft niet als je die niet hebt.
  • Breng op smaak met zout en peper en voeg eventueel nog extra mayonaise toe om de vulling nog smeuïger te maken. Nog pittiger? Voeg dan nog wat siracha toe.
  • Schep het romige eigeelmengsel in een spuitzak of ziploczakje. Bewaar samen met de eieren in de koelkast tot je ze gaat serveren.
  • Om te serveren: vul elk ei met een dikke toef van het eigeelmengsel. Top dit af met wat krokante uitjes, fijngesneden bieslook, chilipoeder en chilivlokken.
Course: Borrelhapje
Cuisine: Aziatisch
Keyword: Aziatisch, Borrelhapje, Gevulde eieren

Tips om gevulde eieren op z’n Aziatisch te maken

Lijkt het je wel wat, gevulde eieren op z’n Aziatisch? Uiteraard deel ik ook voor dit recept een aantal tips zodat ook jij het tot een succes kunt maken. Van bewaartips tot variatietips.

  • Wil je dit borrelhapje graag van tevoren maken? Vul ze dan nog niet, maar zorg er wel voor dat alles klaar ligt om dit te doen. Geloof me, het is echt lekkerder om alles à la minute te vullen. En vul je toch? Strooi de toppings dan pas op het laatste moment overheen.
  • Bewaar de eieren in een luchtdicht plastic bakje met een paar vellen keukenpapier op de bodem. Daar kun je ze zeker drie dagen in bewaren.
  • Ik heb zelf geen spuitzakken en gebruik altijd van die ziplock zakken. Daar kun je zelfs een spuitmondje aan toe voegen. Knip vlak voor gebruik een klein puntje uit de hoek en vullen maar! Ook dit kun je minimaal drie dagen in de koelkast bewaren.
  • Tip van Marion Grasby om de eierdooiers mooi in het midden van het ei te hebben: roer in de eerste paar minuten een paar keer in het water, tot het kookt. Klinkt gek, maar werkt dus echt.
  • Dep de eieren voor het vullen goed droog. Zo gaan ze niet aan de glibber op het bord waarop je ze serveert.

Nog meer borrelhapjes

En wil je er helemaal een feestje van maken? Ik heb nog veel meer lekkere borrelhapjes op m’n website staan. Wat dacht je van:

>>> Meer voor bij de borrel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.