Thais wokgerecht met kip, cashewnoten en rijstnoedels

3.2K

Ik ben dol op de Thaise keuken. Om eerlijk te zijn kan ik elke dag wel Thais eten. Of het nou een curry is, een salade, een soep of een wokgerecht. Heerlijk. Alles draait om de juiste balans en als je die eenmaal doorhebt, tover je de lekkerste gerechten op tafel. Dit Thaise wokgerecht met kip, cashewnoten en rijstnoedels is geïnspireerd op de traditionele ‘Kip Cashew’. Oftewel: Gai Pad Ma Muang.

Hoewel je Kip Cashew in elk Thais restaurant kunt bestellen, is het officieel niet Thais maar Chinees. De Thai hebben alleen een aantal aanpassingen gedaan in de ingrediënten et voilà: een Thaise klassieker! Met dat in je hoofd kun je dus ook zelf makkelijk variëren. Vandaar ook mijn variant: een wokgerecht met kip, cashewnoten, rijstnoedels en veel meer groenten. Daarmee alleen al ideaal als doordeweekse maaltijd.

Recept: Thais wokgerecht met kip, cashewnoten en rijstnoedels

Geïnspireerd op de Thaise variant 'Kip Cashew', maar dan met rijstnoedels en veel groenten. Een heerlijke maaltijd die je in een mum van tijd op tafel tovert.
Servings 2 personen
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes

Ingredients

  • 250 gram kippendijen
  • 1 rode puntpaprika
  • 3 lente-ui
  • 1 witte of rode ui
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 winterpeen
  • 150 gram sperziebonen
  • 1/2 eetlepel vissaus
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel oestersaus
  • 1/2 eetlepel ketjap manis
  • 1/2 eetlepel suiker
  • 80 gram cashewnoten
  • 2 eieren
  • 100 gram rijstnoedels
  • 3 eetlepels olie
  • Optioneel: 1 eetlepel Thaise chilipasta of 1 chilipeper

Instructions

  • Breng een kleine pan met water en een snuf zout aan de kook.
  • Vul ondertussen een grote kom met koud water en laat hier de rijstnoedels in weken. Vergeet deze stap niet. De noedels moeten zacht zijn (ongekookt), voordat je ze in de wok doet. Ze garen in de saus.
  • Snijd nu alle ingrediënten. Dat is het meeste werk van dit gerecht. Hak de knoflook fijn en snipper de ui. Snijd de paprika in reepjes, de kip in stukjes, de winterpeen in blokjes en halveer de boontjes. Tot slot snijd je de lente-ui in dunne schuine ringetjes.
  • Blancheer (= kort koken) de boontjes 2 minuten in het kokende water. Giet af en spoel koud.
  • Meng de vissaus, oestersaus, ketjap, suiker, chilipasta (als je die gebruikt) in een klein kommetje en zet apart.
  • Verhit een wok op middelhoog vuur. Voeg 1 eetlepel olie toe en daarna de eieren. Mix de eieren in de pan tot je een roerei hebt. Haal alle stukjes ei uit de pan.
  • Zet het vuur iets hoger en plaats de wok terug op het fornuis. Voeg de rest van de olie toe aan de wok. Bak nu de kip tot deze gaar is. Voeg daarna de ui en knoflook toe en bak 1 minuut mee. Doe vervolgens de cashewnoten, wortel en paprika in de pan en bak 2 minuten mee. Blijf roeren! Tot slot doe je de boontjes en het ei terug in de pan, samen met de saus en de rijstnoedels.
  • Roer alles goed door en bak het geheel nog ongeveer 1 minuut mee. Op het laatst doe je de lente-ui in de pan. Bewaar een klein beetje ter garnering.
Course: Avondmaaltijd, Hoofdgerecht
Cuisine: Aziatisch
Keyword: Kip Cashew, Noedels, Wokgerecht, Wokken

Tips voor dit wokgerecht met kip, cashewnoten en rijstnoedels

Tot slot nog een aantal tips bij dit recept. Niet dat het ingewikkeld of moeilijk is, maar met deze tips wordt het ook bij jou thuis gegarandeerd een succes!

  • Laat de noedels eerst weken in een grote kom met koud water. Minimaal 15 minuten, dus ongeveer zo lang als je bezig bent met het snijden van de groenten. Rijstnoedels hoef je niet eerst te koken als je ze op deze manier bereidt. Wel is het belangrijk dat je ze eerst even laat weken in het water, zodat ze zacht worden.
  • Voordat je de rijstnoedels in de wok doet, giet je het water af. Ik knip ze dan met een schone keukenschaar in kleine stukjes. Dat hoeft niet, maar dan mengt allemaal wel een stuk makkelijker in de pan.
  • Snijd eerst alle ingrediënten. Dat is sowieso een tip als je een Aziatische maaltijd kookt. Snijden is het meeste werk, daarna is het een kwestie van alles in de pan gooien en bakken. Dat gaat snel, dus dan wil je tussendoor niet nog een worteltje staan fijnhakken. Mits je nog sneller bent dan Jamie Oliver ;-).
  • Laat dat kleine beetje suiker niet weg. Dit heb je echt nodig voor de balans in het gerecht.
  • De portie is misschien voor twee personen wat groot. Dat is natuurlijk helemaal niet erg, want je kunt dit wokgerecht met kip, cashewnoten en rijstnoedels ook invriezen. Zelf doe ik dat eigenlijk nooit. Restjes betekenen heerlijke lunch de dag erna.

Nog meer ThaiFood op Flofood

Wordt jij ook zo blij van de Thaise keuken? Dan ga ik je blij maken, want er staan nog twee Thaise toppertjes op m’n website. Een klassieke Pad Thai en een wokgerecht met kipgehakt. Allebei snel klaar en ontzettend lekker!

Heb jij dit recept of één van m’n andere recepten gekookt? Laat me weten wat je er van vindt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.