Voorgerecht: Caprese 2.0

4.2K

Ik vind het een feest om etentjes te organiseren. Lekker de keuken induiken en je uitsloven voor vrienden of familie. En dat niet alleen, het is soms ook fijn om lekker met z’n tweetjes uitgebreid te tafelen. Ben jij daar ook zo’n fan van en kun je wel wat inspiratie gebruiken? Ik ga vanaf nu de lekkerste voor-, tussen-, hoofd- én nagerechten met je delen. Laten we eens beginnen met mijn nieuwe favoriet: dit voorgerecht Caprese 2.0.

De combinatie van tomaten, mozzarella en pesto. Er is bijna niemand die daar niet blij van wordt. Met dat idee ben ik de keuken ingedoken en zo is mijn voorgerecht ‘Caprese 2.0’ ontstaan. Het lijkt alsof je uren hebt staan bakken, maar al met al ben je niet meer dan een uurtje bezig geweest. Lees snel verder voor het recept.

Recept: Caprese 2.0

Caprese 2.0 is een ontzettend lekker en niet al te ingewikkeld voorgerecht. Op een krokantje van bladerdeeg serveer je geroosterde tomaatjes, verse tomaatjes, uiencompote, pesto en mozzarella. Een heerlijke combinatie waar veel mensen blij van worden!
Servings 4 personen
Prep Time 1 hour

Ingredients

  • 4 velletjes roomboter bladerdeeg
  • 18 cherry tomaatjes
  • 1,5 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel boter
  • 2 theelepels verse pesto (ik koop die verse variant in de supermarkt)
  • 1 bol buffel mozzarella
  • 2 rode uien
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel balsamico
  • 1 theelepel bruine basterdsuiker
  • verse basilicum
  • zout en peper

Instructions

  • Doe 12 tomaatjes aan hun trosje in een ovenschaal met een halve eetlepel olijfolie en wat zout. Rooster ze 30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden. Nog lekkerder: op de barbecue (indirecte hitte). Ideaal als je die ook voor het hoofdgerecht gebruikt. Laat de tomaatjes na het roosteren afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Snijd vier cirkels uit de velletjes bladerdeeg. Bijvoorbeeld door er een kommetje op te zetten en daar met je mes langs te gaan.
  • Leg de velletjes bladerdeeg op een met bakpapier beklede bakplaat en prik er een paar keer in met een vork of de punt van een scherp mes. Leg daar nog een velletje bakpapier bovenop en zet hier iets zwaars op. Bijvoorbeeld een tweede bakplaat of een ovenschaal. Dit doe je om te voorkomen dat het bladerdeeg helemaal omhoog komt tijdens het bakken. Schuif de bakplaat in een voorverwarmde oven van 200 graden. Bak 15 minuten met de ovenschaal of bakplaat er bovenop. Haal die er daarna met het velletje bakpapier vanaf en schuif nog 5 minuten de oven in of tot het bladerdeeg goudbruin is. Laat volledig afkoelen.
  • Maak ondertussen de uiencompote. Snijd de uien in halve ringen en hak de knoflook fijn. Zet een kleine koekenpan op laag vuur en doe de uien en het knoflookteentje samen met de boter, olie en wat zout in de pan. Laat heel zachtjes stoven, tot de ui helemaal zacht is. Roer af en toe. Dit duurt zo'n 15 minuten. Zet het vuur hoog en voeg de balsamico en suiker toe. Onder voortdurend roeren bak je het mengsel nog een minuutje. Zo kan de balsamico samen met de suiker karameliseren. Laat de compote afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Besmeer elk bladerdeegkrokantje met een halve theelepel pesto. Leg daar wat plakjes verse tomaat op. Scheur de mozzarella in stukjes en verdeel die over de tomaat. Doe daar wat gekarameliseerde uienringen op en vervolgens 3 geroosterde tomaatjes. Eet het trosje van de tomaatjes niet op! Breng op smaak met wat vers gemalen zwarte peper en zeezout. Garneer met de verse basilicum.
Course: Voorgerecht
Cuisine: Italië
Keyword: Caprese, Diner, Dinerparty, Etentje, Mozzarella, Pesto, Tomaat, Voorgerecht

Tips voor de Caprese 2.0

Caprese 2.0 klinkt spannend en voor de minder geoefende chef misschien ingewikkeld. Geen zorgen, dat is absoluut niet het geval. Daarbij komt dat je weinig hoeft te snijden en dat de oven het meeste werk doet. Aan jou de taak om alles daarna leuk op een bordje te leggen. Uiteraard heb ik wel een paar tips voor dit voorgerecht Caprese 2.0 voor je.

  • Wees niet eigenwijs en zet echt iets op het bladerdeeg. Bak de cirkels desnoods in tweeën als je niet een grote ovenschaal of andere bakplaat hebt. Dit zorgt er namelijk voor dat het bladerdeeg wel gaart, maar dat het niet omhoog komt tijdens het bakken. Dat is nou juist wat je wilt. Bak de laatste 5 minuten onbedekt, zodat je dat mooie goudbruine kleurtje krijgt.
  • Wil je helemaal uitpakken? Maak dan ook zelf pesto. Wat mij betreft is het alleen absoluut geen ramp als je dit niet doet. Als je een heel diner verzorgt, dan is het echt niet erg om een beetje te ‘cheaten’. Tegenwoordig kun je hele lekkere verse pesto’s in de supermarkt kopen.
  • Rooster de tomaatjes aan het takje. Dit zorgt voor extra smaak. Laat ze echt afkoelen, anders is het zonde van je gerecht. Daarnaast zorgt juist de combinatie van verse en geroosterde tomaatjes voor een lekkere smaakbeleving. Laat dus niet één van de twee weg.

TIP: Stoofappeltjes met vanille-ijs en slagroom als dessert!

Kun je dit gerecht van tevoren maken?

Ideaal aan dit voorgerecht is dat je de voorbereidingen makkelijk een dag of een paar uur van tevoren kunt doen. De tomaatjes kun je alvast roosteren en ook de uiencompote kun je alvast maken. Bewaar beide goed afgesloten in de koelkast. Ook de krokantjes van bladerdeeg kun je makkelijk een dag van tevoren maken. Laat ze helemaal afkoelen en bewaar in een luchtdicht bakje of plastic zakje.

En, heb jij mijn recept gemaakt? Ik ben ontzettend benieuwd of je ervan genoten hebt! Laat je een reactie achter?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Recipe Rating




Close
Your custom text © Copyright 2024. All rights reserved.